17.10.24 

ImageУряд Румунії затвердив юридичний порядок навчання українських пілотів на F-16, усі витрати на навчання українських пілотів на авіабазі Фетешті буде покривати Румунія, а кошти виділять з бюджету Міністерства національної оборони.

Про це пише видання rfi.fr.

Таким чином Румунія виконує взяті на себе зобов'язання у Спільній декларації, підписаній на полях саміту НАТО у Вільнюсу 2023 року. 

"У контексті війни, що триває біля кордонів Румунії, надання цієї підтримки є інвестицією в національну та союзницьку безпеку, яка має потенціал передати послання про згуртованість всередині Європейського Союзу, НАТО і держав-партнерів", - повідомив представник уряду.

За інформацією Europa Libera, наразі чотири українських пілоти проходять у Фетешті теоретичну підготовку. Вони прибули до Румунії у вересні цього року. 

У постанові румунського уряду також йдеться, що навчання українських пілотів необхідне не тільки для Києва, а й для Бухареста. 

"Ситуація з безпекою поблизу кордонів Румунії різко погіршилася внаслідок жорстокої агресії Російської Федерації проти України, і підтримка Румунії шляхом залучення до процесу навчання українського персоналу істотно сприятиме зусиллям щодо зміцнення обороноздатності України, для підтримки її незалежності, суверенітету та територіальної цілісності", — зазначають в уряді.

Влада Румунії також переймається, що у разі капітуляції України, у регіоні погіршиться безпекова ситуація.

Раніш повідомлялось, що Румунія візьме на себе витрати на навчання українських пілотів F-16 на авіабазі Фетешть.