19.10.24 

ImageНідерландська компанія DeltaQuad поставить в Україну передові дрони Intelligence, Surveillance & Reconnaissance (ISR). 

Про це повідомило Міністерство оборони Нідерландів, яке закуповує ці безпілотники на суму 42,6 млн євро.

Дрони ISR можуть літати тривалий час і далеко. Вони використовуються для отримання інформації в реальному часі з поля бою, збору розвідданих і спостереження.

Завдяки закупівлі Міністерство оборони починає практичну реалізацію Плану дій щодо безпілотників, про який міністр Рубен Брекельманс оголосив під час свого візиту в Україну. Усього на План дій щодо безпілотників було виділено 400 мільйонів євро, з яких понад 50% піде голландській промисловості.

Покупка також є стимулом для подальшої спеціалізації та розширення голландської екосистеми дронів у голландській промисловості. Спеціалізація та масштабування необхідні для стимулювання виробництва передових дронів у всіх сферах, пише Міністерство.

План дій,складається з 3 напрямків дій. Перший напрямок дій – термінове придбання безпілотників як для України, так і у співпраці з Україною, а також для власного використання Збройних сил. Побудова індустрії дронів і розвиток інноваційної екосистеми в Нідерландах – це другий напрямок дій. І третій напрямок дій — налагодження передумов успіху, таких як процеси фінансування та закупівель.

Міністр Брекельманс сказав: "Це замовлення DeltaQuad є важливим і конкретним кроком у контексті нашого плану дій. Україні потрібні передові безпілотники, які можна доставити в стислі терміни. Добре, що голландська промисловість може цьому сприяти. Це замовлення з цією голландською компанією також сприятиме подальшому розвитку екосистеми голландських дронів".

Сандер Смітс, генеральний директор DeltaQuad повідомив: "Ми пишаємося тим, що разом із нашими партнерами ми можемо ще більше сприяти потребам України завдяки цьому замовленню. Наші дрони створені та перевірені, щоб і надалі добре працювати в складних і мінливих умовах, тому ми задоволені, що голландська промисловість може допомогти в цьому. Це також важливий крок у розвитку екосистеми безпілотників, де міжнародні інновації та швидка співпраця між військовими, політиками та національною промисловістю надзвичайно важливі".

Жодної інформації про кількість безпілотників, їх типи та графіки доставки не надано задля цілей оперативної безпеки.