23.10.24 

ImageПерша партія з трьох Mirage 2000-5, які Франція вирішила поставити в Україну, буде озброєна крилатими ракетами Scalp і бомбами AASM для виконання бойових завдань "повітря-земля".

Про це повідомляє видання La Tribune.

За інформацією видання, Франція поставить Україні три Mirage 2000-5 в першому кварталі 2025 року, ця цифра досі не була оголошена. Mirage 2000-5, які Париж має намір поставити в Україну, будуть доставлені лише в першому кварталі 2025 року, бо потрібен час для модифікації літаків і навчання пілотів і механіків, пояснив 8 жовтня міністр збройних сил Себастьян Лекорню. 

Крім ракет класу "повітря-повітря" Mica, ці три Mirage 2000-5 будуть озброєні бомбами AASM (Safran) для авіаударів і крилатими ракетами Scalp, а також 30-мм гарматами. 

Кількість літаків Mirage 2000-5, що перебувають на озброєнні Франції, наразі становить 26 літаків. Літаки для України спочатку мають бути оснащені "новою технікою", як уточнив міністр Збройних сил Франції. Сюди входить обладнання для виконання дій "повітря-земля", а також засоби радіоелектронної боротьби. Ці літаки будуть модифіковані на авіабазі Казо (південний захід), а пілоти та механіки, необхідні для роботи на цих літаках, пройдуть підготовку на базі Нансі у східній Франції.

Франція також бере участь у навчанні українських пілотів, які планують літати на американських бойових літаках F-16, на базі Казо. Кілька країн, оснащених F-16, уже поставили Києву бойові літаки, а глава держави Еммануель Макрон у червні заявив про намір зробити те ж саме з Mirage 2000.

Раніш повідомлялось, що літаки Mirage-2000-5, які планують передати Україні до кінця року, отримають можливості нанесення ударів по наземних цілях у Головному управлінні льотних випробувань у Казо.