24.10.24 

ImageЛевова частка виробництва безпілотних систем зараз припадає на приватний сектор, а не на державні підприємства, тому що приватний сектор ефективніший.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна повідомив перший заступник міністра оборони генерал-лейтенант Іван Гаврилюк.

За його словами, виробництво на сьогодні зробило дуже вагомий крок у створенні безпілотних систем. Особливо це стосується безпілотної авіації, ближньої та дальньої дії.

З лютого 2022 року допущено до постачання у військах понад 200 безпілотних авіаційних комплексів (БпАК) різних типів та призначення, понад 40 наземних роботизованих комплексів (НРК) вітчизняного виробництва. Більшість з них – саме у 2024 році. Так, за 9 місяців поточного року було допущено до експлуатації 140 БпАК та 33 НРК.

Відповідаючи на питання щодо планів у 2024-му виготовити мільйон FPV-дронів, понад 10 тисяч ударних дронів з середньою дальністю польоту та понад тисячу безпілотників з дальністю від тисячі кілометрів, генерал повідомив, що вдалось практично все перевиконати.

"Цифри я називати не буду. Але всі ці показники по цьому напрямку, з цих номенклатур перевиконано. Це завдяки створенню сприятливих умов для розвитку в Україні оборонної індустрії за цим напрямком. Тобто Кабінетом міністрів були створені такі умови, які спонукали розширення виробництва, його масштабування і створення великої кількості приватних підприємств", - сказав Іван Гаврилюк.

"Україна першою розпочала масово застосовувати безпілотні системи на полі бою. За окремими типами маємо перевагу. Але росія дуже швидко аналізує уроки війни. Активізує своє виробництво, чимало зброї отримує зовні," - вважає перший заступник міністра оборони.

У жовтні Президент України Володимир Зеленський повідомив, що "загальна кількість дронів, які ми зараз в Україні здатні виробляти щорічно, – 4 мільйони, і вже більш ніж півтора мільйона законтрактовано".

А 15 жовтня він повідомив, що 1 мільйон дронів, анонсований раніше, які зобов’язалася закупити держава, вже перебувають на фронті.